Zpět na všechny články

Alzheimerova choroba a pohlaví: Škodlivé proteiny se rychleji hromadí v mozku žen.

Přibývající důkazy ukazují, že biomarker tau protein u Alzheimerovy choroby se hromadí jinak – a rychleji – v mozku žen než u mužů.

Více než 30 milionů lidí na celém světě žije s Alzheimerovou chorobou, což z ní dělá nejčastější formu demence. Dvě třetiny těchto diagnóz jsou ženy. Vědci připisovali tento rozpor tomu, že ženy žijí v průměru déle než muži. Ale nedávné studie spojily Alzheimerovu chorobu s menopauzou, hormony jako estrogen, počtem těhotenství a délkou plodnosti. Jedna studie dokonce zjistila, že po 45 letech asi polovina žen zažije buď mrtvici, nebo propuknutí Parkinsonovy choroby či demence, ve srovnání s asi jednou třetinou mužů. Výzkumy však také ukázaly, že mozek žen stárne pomaleji. Proč je tedy jejich riziko Alzheimerovy choroby vyšší? 

Rostoucí důkazy naznačují, že rozdíl v chemii nebo struktuře mozku ženy může být tím faktorem – rozdíl, který může vést k rozdílům na základě pohlaví ve vzhledu a agregaci tau a beta-amyloidních proteinů, klíčových biomarkerů Alzheimerovy choroby. Ve studii z roku 2021 publikované v Brain našli vědci z Lund University ve Švédsku důkazy, že protein tau se akumuluje ve vyšší míře u žen.

V prvních fázích onemocnění tým zjistil, že mezi kohortou 209 žen a 210 mužů byla obě pohlaví postižena stejně, bez zjevných rozdílů v akumulaci beta-amyloidu. Později, když se proteiny tau začnou shlukovat v mozku, nastupuje dysfunkce paměti. Po přizpůsobení se věku a hladinám tau, které měli na začátku, vědci zjistili, že v tomto okamžiku více žen než mužů trpí Alzheimerovou chorobou. problémy s pamětí + vyšší akumulaci tau.

"Míra akumulace tau se mezi jednotlivci stejného pohlaví velmi liší, ale ve spánkovém laloku, který je postižen Alzheimerovou chorobou, jsme zjistili o 75 procent vyšší míru akumulace u žen jako skupiny ve srovnání s muži," Toto uvedl Ruben Smith, první autor studie a profesor na univerzitě v Lundu, při zveřejnění studie. 

Proč mají ženy častěji Alzheimerovu chorobu? 

Tým říká, že dalším krokem je prozkoumat, proč je tato akumulace rychlejší u žen. „Naše studie silně naznačuje, že rychlejší šíření tau způsobuje, že ženy jsou náchylnější k rozvoji demence kvůli Alzheimerově patologii ve srovnání s muži,“ dodal Oskar Hansson, autor studie a profesor na Lund University. "Budoucí experimentální studie budou důležité pro pochopení důvodů, které za tím stojí.” 

Předchozí výzkum z Vanderbilt University by mohl přinést vodítko: V roce 2019 se tým zabýval PET skeny zdravých lidí a pacientů s mírnou kognitivní poruchou – často předzvěstí Alzheimerovy choroby – a zjistil, že struktura sítí tau je u mužů a žen odlišná. ; ženy měly více „přemosťujících oblastí“ spojujících různé oblasti mozku. Vědci se domnívali, že tento rozdíl může být tím, co umožňuje tau se snadněji šířit přes mozek, což urychluje rozvoj Alzheimerovy choroby. 

Jsou to stále jen teorie – aby to potvrdili, je potřeba provést další výzkum a některé skupiny prosazující zdraví žen vyzývají výzkumnou komunitu, aby upravila svůj přístup.

 

 

Zdroj: https://www.beingpatient.com/alzheimers-tau-proteins-womens-brains/