Zpět na všechny články

Alzheimerova choroba: krevní biomarker může pomoci identifikovat nemoc deset let před začátkem příznaků

Přestože Alzheimerova choroba postihuje více než 55 milionů lidí na celém světě, stále neexistuje žádný lék na tento stav – a možnosti léčby jsou omezené.

Zatímco nedávné pokroky v této oblasti vedly k vývoji dvou léků, které mohou zpomalit progresi onemocnění, jejich přínosy jsou diskutovány. Nemluvě o tom, že ve většině klinických studií sledujících účinnost těchto léků začíná léčba až po objevení se symptomů. To znamená, že poškození způsobené nemocí již nastalo.

Předpokládá se, že pokud je léčba zahájena dříve – dříve, než začnou příznaky – může to zabránit poškození. Problémem jsou ale klinické příznaky, které lékaři hledají, aby diagnostikovali u pacienta s Alzheimerovou chorobou, až poté, co došlo k neurodegeneraci.

Naše nedávná studie argumentuje pro použití jiného biomarkeru, než jaký se v současnosti používá k diagnostice Alzheimerovy choroby. Zjistili jsme, že tento biomarker, který lze detekovat v krvi člověka, může umožnit odhalení onemocnění až deset let před začátkem symptomů. To poskytuje příležitost pro včasnou léčebnou intervenci.

Krevní bílkovina

Studie byla provedena s použitím dat ze švédských rodin, které měly formu Alzheimerovy choroby způsobenou genetickými mutacemi. Zatímco autosomálně dominantní Alzheimerova choroba (ADAD) má podobné příznaky jako sporadická Alzheimerova choroba (nejběžnější forma Alzheimerovy choroby, která je kombinací genetických faktorů, faktorů životního stylu a životního prostředí), příznaky se objevují mnohem dříve – obvykle ve věku 40 nebo 50 let.

Protože je mutace zděděná, pokud má rodič ADAD, jeho dítě bude mít 50% šanci, že mutaci zdědí. Ačkoli tuto formu má méně než 1 % všech lidí s Alzheimerovou chorobou, výzkumné studie v těchto rodinách poskytují cenné informace o tom, jak Alzheimerova choroba obecně postupuje.

Naše studie se zaměřila na 75 lidí ze tří různých rodin, kteří měli všichni v anamnéze ADAD. Účastníci poskytli celkem 164 vzorků krve, všechny odebrané v letech 1994 až 2018. Byly analyzovány hladiny čtyř různých krevních biomarkerů se známou souvislostí s Alzheimerovou chorobou. Provedli jsme také další testy, abychom hledali známky onemocnění, jako je zobrazování magnetickou rezonancí a kognitivní testy.

Naším hlavním zjištěním bylo, že hladiny jednoho konkrétního proteinu, nazývaného GFAP, se zvýšily dříve, než byly ve studii analyzovány jiné známé krevní biomarkery související s onemocněním. Tento nárůst začal již deset let před prvními patrnými příznaky Alzheimerovy choroby.

GFAP je protein uvolňovaný mozkovými astrocyty – specializovanými buňkami, které se mimo jiné podílejí na imunitním systému mozku. I když víme, že GFAP se podílí na procesech imunitního systému mozku, neznáme jeho přesnou funkci. Ve studiích o jiných formách Alzheimerovy choroby bylo navrženo, že GFAP odráží aktivitu zánětu mozku. Je také spojena s přítomností amyloidních plaků – charakteristickým znakem Alzheimerovy choroby.

Naše výsledky jsou v souladu s dalšími nedávnými studiemi o genetických formách Alzheimerovy choroby, které prokázaly vyšší hladiny GFAP před nástupem onemocnění.

Výzkum také ukázal, že hladiny GFAP jsou vyšší u lidí s preklinickou Alzheimerovou chorobou bez genetické příčiny, kteří mají jiné příznaky Alzheimerovy patologie (jako jsou amyloidní plaky), ale dosud nevykazují příznaky. To naznačuje, že naše zjištění se mohou vztahovat i na běžnější, sporadické formy Alzheimerovy choroby.

Výsledky naší studie jsou také důležité pro podporu našeho obecného chápání Alzheimerovy choroby – zejména raných chorobných procesů v mozku. Spolu s dalšími nedávnými zjištěními je jasné, že je zapotřebí další výzkum, abychom porozuměli více o GFAP a jeho funkci v mozku – včetně progrese Alzheimerovy choroby.

Možná bude budoucí léčba Alzheimerovy choroby úspěšnější, pokud se bude snažit zacílit jak na mozkové astrocyty, tak na další běžné znaky Alzheimerovy choroby – jako je akumulace beta-amyloidu v mozku.

 

zdroj:  Alzheimer’s: blood biomarker may help identify the disease ten years before symptoms start. The Conversation [online]. 2023, 18.1.2023 [cit. 2023-02-20]. Dostupné z: https://theconversation.com/alzheimers-blood-biomarker-may-help-identify-the-disease-ten-years-before-symptoms-start-197745