Zpět na všechny články

Co jsou klinická hodnocení?

Zajímáte se o novinky? Baví vás sledovat pokrok ve vědě a medicíně? Přemýšleli jste někdy o tom, že vy sami byste mohli k tomuto pokroku přispět a současně z něj získat pro sebe maximum výhod?

Představte si, že byste sami pro sebe měli léky, které jsou na technologickém a vědeckém vrcholu dnešních lékařských poznatků. Léky, které mohou být  bezpečnější a účinnější, nežli cokoliv před nimi. Které, bez ohledu na jejich většinou dosti závratnou cenu, můžete mít sami pro svoje vlastní zdravotní potíže. 

Jestli jste na většinu a nebo všechny tyto otázky odpověděli kladně, pak klinická hodnocení pro vás mohou být ideálním řešením vašich potíží. 

Klinický výzkum probíhá ve všech lékařských disciplinách. Léčí se tak onkologická onemocnění, Parkinsonova a Alzheimerova nemoc, různé typy bolestí, metabolická onemocnění a mnoho dalších diagnoz. Má smysl zejména pro ty nemocné, kteří nejsou spokojení s jejich současnou léčbou, jejichž příznaky se horší a nebo tam, kde základní léčba pro jejich onemocnění není známa. Takových nemocí je celá řada. V průběhu klinického výzkumu se může stát, že nemocný lék nesnese. Nebo se ukáže, že podávané léčivo mu nepomáhá. V každém případě je vždy volbou pacienta, zda bude chtít pokračovat a nebo zda zvolí jinou formu léčby, po poradě s lékařem. Nemocný má tedy trvale všechna práva na své straně a kdykoliv možnost svobodně se rozhodnout.

Klinická hodnocení, někdy také klinické studie, jsou formou lékařského výzkumu. Každý nový lék prochází klinickým výzkumem, který trvá mnoho let. Tento výzkum je bedlivě sledován kontrolními úřady po celém světě a ten, kdo se účastní klinického výzkumu, má jistotu, že jeho zdravotní stav je zkoumán velice důkladně a jakákoliv odchylka od normy je ihned zaznamenána. Teprve po dokončení klinického výzkumu lze s jistotou říct, zda nový léčebný prostředek, který je zkoumán, je lepší, bezpečnější a účinnější, nežli dosavadní podávané léky. 

Účastí v klinickém výzkumu máte šanci účinně pomoci sobě a těm, kteří mají stejné potíže, jako vy. Vše je zcela zdarma. 

Jestli ve Vás tato informace vzbudila zvědavost a nebo zájem, napište na mailovou adresu dasa@vestraclinics.org nebo tereza@vestraclinics.org.

Váš tým Vestra Clinics