Zpět na všechny články

Může COVID-19 způsobit Alzheimerovu chorobu nebo demenci?

COVID-19: rizikový faktor Alzheimerovy choroby? Ano. příčina Alzheimerovy choroby? Možná. 
Jak výzkum pokračuje, spojení mezi COVID, zánětem a neurodegenerací se stává jasnější. Ztráta paměti, zmatenost, kognitivní poruchy a zánět mozku. To nejsou jen známky a příznaky Alzheimerovy choroby a demence.

Rok po nákaze COVID-19 mají lidé o 42 procent vyšší pravděpodobnost výskytu neurologických příznaků. Vědci zkoumají znepokojivé souvislosti mezi dopadem COVID na zdraví mozku a Alzheimerovou chorobou. Dva roky po pandemii se objevuje mnoho studií, které spojují infekci COVID se zvýšeným rizikem Alzheimerovy choroby, demence nebo jiných neurologických stavů. Mohlo by to ale také potvrdit hypotézu, že bakteriální nebo virová infekce může vést k rozvoji Alzheimerovy choroby? Pojďme se podívat na výzkum za některými z těchto myšlenek.

Alzheimerova choroba a COVID-19

Imunitní systém je důležitým přispěvatelem ke zdraví mozku. Zhruba polovina buněk v mozku nejsou neurony, ale astrocyty a mikroglie, které regulují imunitu v mozku. Když tyto buňky nefungují správně, může to vést k buněčné smrti a poškození mozku, které je charakteristické pro kognitivní poruchy, Alzheimerovu chorobu a demenci. Jeden příklad: mikroglie mozku se aktivují v reakci na beta-amyloid a uvolňují více signálů, což způsobuje další zánět a větší poškození.

Tato pozorování dokonce vedla k nové škole výzkumu této nemoci – což naznačuje, že by se měla léčit jako jiné imunitní poruchy. Existují podstatné souvislosti mezi imunitní dysfunkcí přítomnou u Alzheimerovy choroby a tím, co vědci dosud viděli v souvislosti s COVID-19. Koncem minulého roku vědci zjistili, že Alzheimerova choroba a závažná infekce COVID-19 sdílejí genetický rizikový faktor zvaný OAS1. Lidé, kteří mají nižší úroveň aktivity OAS1, mají větší pravděpodobnost, že budou mít hyperaktivní imunitní buňky, ať už v mozku nebo v plicích. 

Jiná studie porovnávala krev lidí s COVID-19 s kognitivně zdravými jedinci a lidmi s Alzheimerovou chorobou. Lidé s neurologickými příznaky během infekce měli podobné biomarkery poškození mozku jako lidé s Alzheimerovou chorobou – včetně vyšších hladin beta-amyloidu a tau proteinů a také lehkého řetězce neurofilamentů. Ale COVID-19 a Alzheimerova choroba mají společného mnohem víc než jen zánět.

Infekce COVID-19 napodobuje Alzheimerovy změny mozku

Někteří vědci se domnívají, že virové a bakteriální infekce jsou základní příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních mozkových poruch. Začátkem tohoto roku vědci našli přesvědčivé důkazy, že virus stojící za mononukleózou – virus Epstein-Barrové – může být příčinou roztroušené sklerózy. Studie COVID-19 přidávají přesvědčivé důkazy, že virová infekce může také způsobit Alzheimerovu chorobu a demenci.

Studie zveřejněná začátkem tohoto roku v Nature Communications zjistila, že dva proteiny produkované virem SARS-CoV-2 se shlukují a shlukují – podobně jako beta-amyloid – způsobují poškození buněk v mozku. Autoři navrhli, že to může vyvolat neurologické příznaky, jako je ztráta paměti, které se také vyskytují u Alzheimerovy choroby. V podpoře této myšlenky někteří pacienti, kteří byli hospitalizováni s COVID-19, vykazovali zvýšenou míru kognitivního poklesu a neurodegenerace. 

Dokonce i lidé, kteří prodělali asymptomatickou infekci, vykazovali známky kognitivního poškození ve srovnání s kohortou lidí, kteří nikdy nebyli infikováni. Jiná studie z roku 2022 se zabývala přetrvávajícími kognitivními symptomy, které se u pacientů s COVID dlouhodobě vyvinuly. Bylo zjištěno, že tyto symptomy, které přetrvávaly měsíce, odpovídaly 20 letům kognitivního stárnutí.

I když je mnoho z tohoto výzkumu přesvědčivé, přímo nedokazuje, že COVID-19 způsobuje Alzheimerovu chorobu nebo demenci. Poskytuje však důvěryhodnost myšlence, že COVID má převážně negativní dopad na zdraví mozku a kognitivní funkce. Nyní, po více než dvou letech pandemie, mohou vědci otestovat, zda dopad infekce na mozek přetrvává a zda zvyšuje riziko rozvoje dalších stavů, jako je Alzheimerova choroba nebo demence.

 

Zdroj: SPICHAK, Simon. Can COVID-19 Cause Alzheimer’s or Dementia?: COVID-19: Alzheimer’s risk factor? Yes. Alzheimer’s cause? Maybe. Being patient [online]. 2023, 12.1.2023 [cit. 2023-01-27]. Dostupné z: https://www.beingpatient.com/covid-19-cause-alzheimers-dementia/