Zpět na všechny články

Parkinsonova choroba

V Česku trpí Parkinsonovou nemocí 50 tisíc lidí. Každý rok si tuhle diagnózu vyslechne zhruba patnáct set pacientů.

Při tomto onemocnění dochází k úbytku nervových buněk části středního mozku. Tyto buňky jsou významným producentem dopaminu, což je látka, umožňující přenos signálů mezi nervovými buňkami. Při nedostatku dopaminu člověk postupně ztrácí schopnost ovládat a koodinovat svůj pohyb, svalové napětí a automatické pohyby. Právě Parkinsonova nemoc je považována za jedno z nejčastějších degenerativních onemocnění nervové soustavy. Postihuje muže i ženy ve věku kolem 50-60 let. Vývoj parkinsonismu trvá měsíce až roky, ale pokud není zahájena léčba, dojde po čase k úplné ztrátě hybnosti.

Prevence Parkinsonové choroby

Žádná účinná prevence tohoto onemocnění bohužel neexistuje. Jsou však dostupné látky, které jsou schopny zvýšit produkci dopaminu a působí blahodárně na mozkovou tkáň a nervové funkce. Významným producentem dopaminu je vitamín B6, který je obsažen především v avokádu, bramborách, banánech, rybách a drůbeži. 

Pozitivně ovlivňují funkci mozku i byliny jako ploštičník, ženšen, mučenka, kozlík lékařský a česnek.

Příznaky a projevy

Průběh i příznaky jsou u každého člověka individuální a mohou se projevit odlišně.

Mezi první, vcelku nenápadné, symptomy patří únava, pocit tuhosti a těžkosti končetin, křeče. Často se zpomalí chůze a bývá zvýšená sekrece slin, slz a potu. Po čase se v důsledku nedostatku dopaminu objeví nejtypičtější příznak a to třes. Třes se nejdříve objeví na jedné z horních končetin, později na obou horních končetinách, dolní čelisti, očních víčkách, čele a po čase i na dolních končetinách. Většinou se třes objevuje v klidu, při aktivitě náhle mizí. Mezi další projevy patří pomalé nekoordinované pohyby, obličej s minimální mimikou a šourává chůze v předklonu. S časem přichází o poruchy rovnováhy, pády, zácpa a inkontinence. Časté jsou o problémy s komunikací a obtížná artikulace. Svalová ztuhlost je jedním z hlavních symptomů. Zpočátku se projeví pouze na jedné straně těla zvýšeným svalovým napětím.

Léčba

Parkinsonova nemoc je zatím neléčitelné onemocnění, avšak existuje mnoho způsobů jak zpomalit její průběh a zajistit nemocným takřka plnohodnotný život.

Léčba je většinou zahájena různými léky, které se liší dle intenzity příznaků a přidružených nemocí. V poslední etapě onemocnění se většinou předepisuje preparát levodopa. Tento lék je považován za jeden z neúčinnějších.

 

 

 

Zdroj: Vitalion.cz: Parkinsonova choroba [online]. 2017 [cit. 2023-03-10]. Dostupné z: https://nemoci.vitalion.cz/parkinsonova-choroba/