Zpět na všechny články

Propojení mozku a břicha: Zdraví střev může ovlivnit pravděpodobnost rozvoje Alzheimerovy choroby

Studie UNLV přesně určuje 10 bakteriálních skupin spojených s Alzheimerovou chorobou a poskytuje nový pohled na vztah mezi složením střev a demencí.

Mohla by změna jídelníčku hrát roli ve zpomalení nebo dokonce prevenci rozvoje demence? Jsme o krok blíž k tomu, abychom to zjistili, díky nové studii UNLV, která posiluje dlouho podezřelou souvislost mezi zdravím střev a Alzheimerovou chorobou. 

Analýza – vedená týmem výzkumníků z Nevada Institute of Personalized Medicine (NIPM) při UNLV a zveřejněná letos na jaře v časopise Nature Scientific Reports – zkoumala data z desítek minulých studií o spojení břicha a mozku. Výsledky? Existuje silná vazba mezi konkrétními druhy střevních bakterií a Alzheimerovou chorobou. V lidském střevě se v jeden okamžik vyskytuje 500 až 1 000 druhů bakterií a množství a rozmanitost těchto mikroorganismů lze ovlivnit genetikou a stravou.

Analýza týmu UNLV zjistila významnou korelaci mezi 10 specifickými typy střevních bakterií a pravděpodobností rozvoje Alzheimerovy choroby. Šest kategorií bakterií — Adlercreutzia, skupina Eubacterium nodatum, Eisenbergiella, skupina Eubacterium fissicatena, Gordonibacter a Prevotella9 – byly identifikovány jako ochranné a čtyři typy bakterií – Collinsella, Bacteroides, Lachnospira a Veillonella – byly identifikovány jako rizikový faktor pro Alzheimerovu chorobu. 

Některé bakterie v lidských střevech mohou vylučovat kyseliny a toxiny, které se ztenčují a prosakují střevní výstelkou, interagují s APOE (gen identifikovaný jako hlavní rizikový faktor pro Alzheimerovu chorobu) a spouštějí neurozánětlivou reakci – ovlivňující zdraví mozku a řadu imunitních funkcí a potenciálně podporují rozvoj neurodegenerativní poruchy.

Vědci uvedli, že jejich nový objev odlišných bakteriálních skupin spojených s Alzheimerovou chorobou poskytuje nový pohled na vztah mezi střevní mikroflórou a nejběžnější formou demence na světě. Zjištění také posouvají vědce k pochopení toho, jak může nerovnováha těchto bakterií hrát roli ve vývoji poruchy. 

"Většina mikroorganismů v našich střevech je považována za dobré bakterie, které podporují zdraví, ale nerovnováha těchto bakterií může být toxická pro imunitní systém člověka a může být spojena s různými nemocemi, jako je deprese, srdeční choroby, rakovina a Alzheimerova choroba." 
řekl profesor výzkumu UNLV Jingchun Chen. "Poselstvím je, že vaše geny nejen určují, zda máte riziko onemocnění, ale mohou také ovlivnit množství bakterií ve vašem střevě.”

Zatímco jejich analýza stanovila zastřešující kategorie bakterií typicky spojených s Alzheimerovou chorobou, tým UNLV uvedl, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se prohloubily konkrétní bakteriální druhy, které ovlivňují riziko nebo ochranu.

"S dalším výzkumem by bylo možné identifikovat genetickou trajektorii, která by mohla ukazovat na střevní mikrobiom, který by byl více či méně náchylný k rozvoji onemocnění, jako je Alzheimerova choroba," řekl hlavní autor studie a postgraduální student UNLV Davis Cammann, "ale také Musíme si uvědomit, že střevní biom je ovlivněn mnoha faktory, včetně životního stylu a stravy.

 

 

 

zdroj: https://www.unlv.edu/news/release/brain-belly-connection-gut-health-may-influence-likelihood-developing-alzheimers