Zpět na všechny články

Průběh vývoje léků na Alzheimerovu chorobu: slibné studie, hybná síla investic do farmacie v klinických studiích

Každoroční přehled současných klinických studií Alzheimerovy choroby odhaluje trendy v designu, terapiích, výsledcích a financování souvisejících s prací na vývoji nových léčebných postupů.

Více než 6 milionů Američanů žije s Alzheimerovou chorobou, což je ohromující počet, který by se měl během příštích 30 let zdvojnásobit.

Existují však známky optimismu v boji proti Alzheimerově chorobě, dvě nové látky schválené FDA od roku 2021.  Oba léky – Aduhelm (aducanumab) v roce 2021 a Leqembi (lecanemab) na začátku tohoto roku – byly schváleny k léčbě raných příznaků onemocnění. Jsou to vůbec první účinné látky, které modifikují onemocnění (DMT), které získaly zelenou pro použití proti Alzheimerově chorobě, a signalizují novou éru naděje pro miliony lidí, kteří byli touto nemocí postiženi.

A mohlo by toho být ještě víc.

Podle „Alzheimer's Disease Drug Development Pipeline: 2023“ v současné době probíhá 187 klinických studií v procesu vývoje léků na Alzheimerovu chorobu – nejvíce v historii. Tato dynamika je částečně způsobena většími investicemi farmaceutického průmyslu a prudkým nárůstem biologických terapií – zejména monoklonálních protilátek – které byly zásadní pro úspěch obou nedávných léků schválených FDA. „Naše databáze se posílila a naše schopnost čerpat analýzy z minulých dat je stále lepší,“ řekl Cummings, který jako první zahájil roční projekt v roce 2016. „Z pozitivních i negativních testů můžeme vyvodit poučení, která budou informovat a urychlit vývoj nebo nová léčba.”

Výzkumníci stáhli data ze všech současných fází 1, 2 a 3 klinických studií léků na Alzheimerovu chorobu a mírné kognitivní poruchy k 1. lednu 2023. Tým sledoval všechny připravované hodnocení, typy používaných látek a jak daleko každý je v procesu vývoje léku. Analyzovali také agentury a průmyslová odvětví financující klinické studie a hodnotili počet účastníků současných studií. 

Mezi nejdůležitější:

187 aktuálních studií.
Za poslední rok se do prodeje dostalo 58 nových léků
DMT jsou nejběžnějšími látkami používanými ve studiích: 111 látek, neboli 79 % z celkového počtu léků v procesu.
Pro všechny aktuálně aktivní zkoušky je potřeba 57 465 účastníků. 

"Jsme v inflexním bodě v oblasti Alzheimerovy choroby. Nedávná přelomová schválení FDA, kterých jsme byli svědky jak pro léčbu modifikující onemocnění, tak pro symptomatickou léčbu, stejně jako diverzifikaci nabídky potenciálních nových terapií Alzheimerovy choroby, poskytují naději těm, kterých se týká tuto zničující nemoc,“ řekla Maria C. Carrillo, Ph.D., vedoucí vědecká pracovnice Alzheimer's Association.

Biologie nabírá na síle

Cummings poznamenává, že použití biologických terapií - zejména monoklonálních protilátek - je stále populárnější. Mezi DMT vzrostl počet souvisejících studií o více než 10 %.

"Nedávné schválení dvou anti-amyloidních monoklonálních protilátek speciálně pro Alzheimerovu chorobu jistě ovlivňuje vývoj, ale jedná se o komplexní terapie," řekl Cummings. „Jsme ve strmém období učení, jak tyto pokroky začlenit do péče. Vyžadují intenzivní zdroje a pravidelná vyšetření magnetickou rezonancí během počáteční fáze, což může vést k nebývalým požadavkům na systémy zdravotní péče.“

Kromě růstu biologických terapií zaměřených na amyloid a tau – dva charakteristické příznaky Alzheimerovy choroby v mozku – Cummings předpokládá větší investice do malých molekul zaměřených na amyloid. Používání biomarkerů se také stalo běžnějším v klinických studiích, zejména ve studiích DMT, a ukázalo se, že jejich základní role ve vývoji léků zvyšuje pravděpodobnost úspěchu v celém procesu.

Farmaceutické investice rostou

Po nedávném poklesu se také farmaceutický průmysl začal stávat větším hráčem v klinických studiích. Ze všech studií ve vývoji je 108 (58 %) sponzorováno průmyslem, což je o téměř 8 % více než v minulém roce. Partnerství veřejného a soukromého sektoru představovalo 9 % pokusů a 32 % bylo financováno akademickými lékařskými centry – skupinou, která zahrnuje NIH, univerzity, advokátní skupiny a příbuzné organizace.

Nábor bojuje o zpomalení pokroku

Nábor je i nadále výzvou pro klinické studie fáze 2 a 3, protože průměrná doba náboru trvá více než 100, někdy až 200 týdnů u některých studií. Délka náboru ve studiích u fáze 1 je jen o něco málo lepší.
Ačkoli Cummings očekává nárůst zájmu o klinické studie - nábor – jak v počtu, tak v rozmanitosti účastníků – zůstává oblastí, která zdržuje postup a brzdí studie, které by jinak mohly ke schválení postupovat rychleji.
"Musíme najít způsob, jak rozšířit zkušební populaci, protože to zůstává hlavní výzvou při průzkumu v průběhu let," řekl Cummings.

 

 

 

 

Zdroj:https://www.unlv.edu/news/release/alzheimers-drug-development-pipeline-promising-therapies-pharma-investment-drive