Články

Všechny články

Přibývající důkazy ukazují, že biomarker tau protein u Alzheimerovy choroby se hromadí jinak – a rychleji – v mozku žen než u mužů.
Pojďme se společně podívat na to, jak u nás probíhají klinické studie a co od nich můžete očekávat.
Zajímáte se o novinky? Baví vás sledovat pokrok ve vědě a medicíně? Přemýšleli jste někdy o tom, že vy sami byste mohli k tomuto pokroku přispět a současně z něj získat pro sebe maximum výhod?
Počet pacientů s Alzheimerovou chorobou v posledních pěti letech stoupl o čtrnáct procent. Celkem se s nemocí léčilo 47 379 pacientů, ve většině případů jde o ženy, vyplývá z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny. Analýzu vydává VZP k příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, který připadá na 21. září.
V Česku trpí Parkinsonovou nemocí 50 tisíc lidí. Každý rok si tuhle diagnózu vyslechne zhruba patnáct set pacientů.
COVID-19: rizikový faktor Alzheimerovy choroby? Ano. příčina Alzheimerovy choroby? Možná. 
Jak výzkum pokračuje, spojení mezi COVID, zánětem a neurodegenerací se stává jasnější. Ztráta paměti, zmatenost, kognitivní poruchy a zánět mozku. To nejsou jen známky a příznaky Alzheimerovy choroby a demence.
Přestože Alzheimerova choroba postihuje více než 55 milionů lidí na celém světě, stále neexistuje žádný lék na tento stav – a možnosti léčby jsou omezené.
Podle předního neurologického výzkumníka může alespoň 10 000 kroků denně snížit pravděpodobnost, že onemocníte Alzheimerovou chorobou, až o 60 procent.
Experimentální nástroj pro zobrazování mozku zkoumá stávající ultrazvukovou technologii jako způsob, jak detekovat Alzheimerovu chorobu dříve.
V roce 1906 Alois Alzheimer, psychiatr a neuroanatom, informoval o „zvláštním těžkém chorobném procesu mozkové kůry“ na shromáždění psychiatrů v německém Tübingenu. Případem byla 50letá žena, která trpěla ztrátou paměti, bludy, halucinacemi, agresivitou a zmateností – to vše se zhoršilo až do její předčasné smrti o pět let později.
Předchozí Další